HTBK Győri Szervezete

Szervezetünk 1995-ben alakult, bíróságon bejegyzett társadalmi szervezet, amely azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a Honvédség és a polgári lakosság közötti kapcsolatok erősítését, a honvéd hagyományok ápolását.

Cím: 9023 Győr, Bartók Béla út 51. Honvéd Szálló
Elnök: Ruff Ferenc
Titkár: Tóka Henrietta
Telefon: +36 20 933 1938
E-mail: htbk.gyor@gmail.com - ruff.feri@gmail.com
Alapítás éve: 1995
Beszámoló: 2021. év (.pdf)

Fontos feladatunk a helyőrségében szolgáló légvédelmi fegyvernem népszerűsítése, valamint a Honvédség szerepének megismertetése. Tevékenységünket nem csak Győrben és környékén, hanem a nyugat-dunántúli régióban fejtjük ki. Szervezetünk tagja a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének.

A HTBK győri szervezete 1995-ben azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a Honvédség és a polgári lakosság közötti kapcsolatok erősítését, a honvéd agyományok ápolását. Fontos feladata a helyőrségében működő légvédelmi fegyvernem népszerű sítése, valamint a honvédség szerepének megismertetése. Tevékenységüket nem csak Győrben és környékén, hanem a nyugat-dunántúli régióban fejtik ki. A HTBK Győr tagja a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének.

„A baráti kör megalakulása közel esik május 21-hez, a Honvédelem Napjához. A győri HTBK, azonosulva Kossuth Lajos eszméivel, meggyőződéssel vallja: amíg seregünk van, hazánk is van” – írták a honvédelmi miniszternek szóló levélben a baráti kör győri alapítói. A célkitűzések között megtalálható a honvédség és társadalom közötti párbeszéd szélesítése, a magyar hadtörténelem hiteles bemutatása, illetve a katonai hagyományok ápolása.

A Magyar Honvédség folyamatos átalakítása miatt a szervezet 1997-től egyre nehezebben tudta a maga elé kitűzött célokat megvalósítani, hiszen évről évre változások sokasága sújtotta a helyőrségben szolgáló katonákat és családjaikat. 2007 őszén a honvédelmi miniszter bejelentette a haderő átalakításának befejezését, amely arra ösztönözte a baráti kör tagjait, hogy új tagok toborzásával, tisztújítással frissítsék az addig csendesen a háttérben meghúzódó szervezetet.

Ennek a munkának köszönhetően a 2008. április 3-ai közgyűlést megelőzően közel 40 taggal bővült a baráti kör. Fő feladatának – az Alapszabályban meghatározottakon kívül – a szervezet megerősítését és a honvédség, azon belül a Győrben állomásozó 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred és a környék polgári lakosságának kapcsolaterősítését tűzte ki. Tovább kívánja folytatni a katonai hagyományok ápolása terén végzett tevékenységét, valamint különböző – a honvédelmet és a katonai hivatást népszerűsítő – rendezvények szervezését. Rendszeres, évenként ismétlődő programok: A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Győri Szervezet az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred nyílt napjához kapcsolódóan minden év májusában középiskolásoknak szervezhonvédelmi sportvetélkedőt, valamint részt veszünk a nyílt nap szervezésben.

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezreddel közösen, az ezred fegyvernemi napján (Borbála-nap), honvédségi vetélkedőt rendezünk a középiskolák részére. Minden évben a helyi alakulattal közösen Mikulás-műsort szervezünk, és kisebb ajándékokkal lepjük meg a miszszióban, valamint a déli határon szolgálatot teljesítő katonák gyermekeit az HTBK OSZ támogatásával.

2014. június 13-án rendezőként közreműködtünk a „Zöldár 2013 – Összefogás” Emlékfutás rendezvényen. Itt a fegyveres és rendvédelmi szervek a civil helyi lakossággal közösen egy futóversennyel emlékeztek a 2013. évi zöldár során tett közös erőfeszítésekre. (OSZ támogatással) 2015. augusztus 28–30. között a HTBK Győri Szervezete rendezte meg az évenként esedékes OSZ Országos Találkozót.