HTBK Hevesi Rendőrmúzeum Alapítvány

2014–2018 között a korábbi évekhez hasonlóan a Rendőrmúzeum által szervezett rendvédelmi kiállítások különböző helyeken jelenítették meg Hatvan és Gyöngyös városok rendvédelmének történetét. Mindezek mellett állandó kiállítás is működik Vámosatyán.

Cím: 3360 Heves, Erzsébet tér 1.
Elnök: dr. Francsics Ottó
Titkár: Tóth Csaba
Telefon: +36 20 939 0291
E-mail: drfrancsicsotto@gmail.com
Weboldal: www.rendormuzeum.hu
Alapítás éve: 1997
Beszámoló: 2021. év (.pdf)

A látványtár keretében a néprajzi, hadtörténeti kiállítás mellett a vám- és pénzügyőrség, a határőrség, a magyar rendvédelem története és vártörténet is helyet kapott. Témái:II. Rákóczi Ferenc emlékhely, kerá­mia-történet, ökumenikus egyháztörténet, lámpamúzeum, 17. századi konyha. Rózsaszentmártonban az oktatástörténeti és a bányászati kiállításhoz is jelentősanyaggal járultak hozzá.

A rendvédelem népszerűsítése érdekében a nagy vándorkiállítás jelenleg a Miskolci Rendé­szeti Szakgimnázium területén tekinthető meg. A leendő rendőri állomány ismeretterjesztésén túl a megye iskolá­inak tanulói körében is népszerű a rendvédelmi anyag megtekintése. Az IPA-val közösen minden év során kiránduláskeretében mutatják be a történelmileg hazánkhoz tartozó területek kultúráját, történelmi emlékeit.

Az erdőtelki Pintér Tanyán önálló,nagysikerű rendezvény a lecsófőző verseny, mely a magyar gasztronómi­át kívánja népszerűsíteni. A rendezvé­nyen tagegyesületek, és hasonló beállítottságú egyesületek tagjai vesznek részt. A lecsó főzése közben a csapatokegymás étkeit kóstolgatják, beszélgetnek, koccintgatnak és tapasztalatot cserélnek. A remekművek elkészültéta zsűri értékeli és díjakat oszt ki. A jó hangulatú délutánok zenés, táncos mulatsággal zárulnak.

Az Egyesület által alapított 1848-as hevesi temetőben lévő emlékhelyen a tagok– ebben az értékelt időszakban is – évente lerótták kegyeletüket, és a kegyeleti helygondozásában is részt vettek. Minden évben sor kerül évértékelő közgyűlésre, amelyen a beszámoló megvitatása, a mérleg bemutatása és a közhasznúsági jelentés képezi a napirendet.