HTBK Jánoshalmai szervezet

A szervezet fő tevékenysége a többnyire nyugállományú katonák beilleszkedése a helyi társadalomba.

Cím: 6440 Jánoshalma, Kossuth u. 1.
Elnök: Sere Mihály
Telefon: +36 70 361 9157
Alapítás éve: 2011
Beszámoló: 2021. év (.pdf)

A baráti kör tevékenysége 2014-ig

A katonai helyőrség fölszámolását követően úgynevezett „kármentés” folyt. Megtörtént a katonai relikviák összegyűjtése és rendszerezése, valamint a katonai temető /emlékhely/ kialakítása.

A baráti kör tevékenysége 2014-től

A HTBK jánoshalmi szervezete teljesen megújult, önálló helyiségeket kapott működéséhez. Több térségi pályázatot nyert, így a technikai feltételrendszere is tökéletesedett. Profilja is némiképp változott, illetve kiegészült újabb tevékenységekkel.  A tagság a katonai hagyományőrzésen túl a kultúra eszközével és módszerével kívánja a helyi társadalmat közelebb hozni a honvédelem fontosságának tudatosításához. Ennek érdekében számtalan ismeretbővítő előadást szervezünk. Reprezentatív kiállításokat rendezünk a térségben élő hivatásos, továbbszolgáló, tartalékos katonák és hozzátartozóik festményeiből, tematikus fotóiból. Katonai témájú filmsorozatokat vetítünk. A filmet követően úgynevezett elemző beszélgetés során törekszünk a honvédség és társadalom kapcsolatrendszerének szükségszerű megértésére.

Néhány alkalommal a Honvédség és Társadalom Baráti Kör együttműködésével szervezte a HKKE a filmvetítést. Ezen alkalmakkor katonai témájú filmek kerültek a porondra, amelyeket közös értékelés követett, ahol a jelen és múlt változásait, társadalmi hatásokat, átrendeződéseket vitatták meg a résztvevők.

A Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör és a Honvéd Kulturális Egyesület közös előadást szervezett. Témája a Hadtörténeti konferencia sorozaton belül az I. világháború volt. Előadó: dr. Négyesi Lajos alezredes, a hadtudomány phD doktora, egyetemi adjunktus Az előadást a HKKE előadótermében tartották meg 2016. december 9-én, 15 órakor. A program nyilvános és díjmentes volt.

Gálaműsorral és a Negyedszázad a kultúra szolgálatában című, már-már történelmi értékű fotókkal illusztrált kiadvánnyal köszönte meg tagjai munkáját, támogatói segítségét a jubileumát ünneplő jánoshalmi Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület 2016. december 9-én, a Honvédség és Társadalom Baráti Köre Országos Szervezetének együttműködésével és támogatásával. Az a tény, hogy Jánoshalmán tradicionálisan jó viszony és kapcsolatrendszer alakult ki a polgári lakossággal, nagymértékben köszönhető a HTBK helyi szervezete eredményes tevékenységének.