HTBK Sárospataki szervezet

Céljaink, feladataink azonosak az országos szervezetünk alapszabályzatában foglaltakkal. Az 1998. évi megalakulásunk óta tizennyolc alkalommal került megrendezésre Sárospatakon a Honvédelmi Nyári Egyetem.

Cím: 3950 Sárospatak, Eötvös u. 7.
Elnök: dr. Nagy György egyetemi docens
Telefon: +36 30 446 9164
Alapítás éve: 1998
Beszámoló: 2021. év (.pdf)

A nyári egyetemi rendezvényeken a legutóbbi 4 évben több mint négyszáz fi atal vett részt, ennek több mint a fele felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és délvidéki középiskolából, vagy felsőoktatási intézményből érkezett hozzánk. Örömünkre szolgált, hogy nem csak világi, de egyházi oktatási intézményekből is érkeztek hozzánk fiatalok (Kárpátaljáról a Nagydobronyi Református Líceumból, Erdélyből a Besztercei Református Kollégiumból).

A Nyári Egyetem kötött előadásain, programelemein kívül biztosított volt a szabadidő hasznos eltöltése, melyre szervezett formában volt lehetőség. Ezen belül megtekinthettük Sárospatak történelmi, turisztikai nevezetességeit, megismerésére (Rákóczi-vár, Sárospataki Református Kollégium Gyűjteménye, Sárospataki Nagykönyvtár, Szent Erzsébet Ház, Végardói Fürdő, A Művelődés Háza, stb.).

Az elméleti foglalkozások után mód nyílt sportolásra, szórakozásra is. (Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campus tornatermének, konditermének, tánctermének használata, filmvetítés a Campus dísztermében, gitározás a grillezőnél stb.) Ezen kívül az airsoft-lövészetet is kipróbálhatták a részvevők, vagy a Végardói Termálfürdőben vezethették le a nap fáradalmait. A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön parancsnokának jóvoltából utazhattak rabomobilon, megszemlélhették a Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeumot és a Hősök Temetőjét.

Több ízben került sor történelmi eseményeket feldolgozó kiállítás megrendezésére a HTBK OKSZ és Sárospatak Város Önkormányzatának támogatásával, melynek a Művelődés Háza és a Comenius Galéria adott helyet.

Az elmúlt öt évben tovább erősödött kapcsolatunk a határon belüli és határon túli baráti körökkel. A Nyári Egyetemen több ízben részt vettek a baráti körök vezetői, alkalmuk nyílott a működésük, tevékenységük bemutatására, tapasztalataik, jó gyakorlatuk megosztására (pl. Nyíregyháza, Székesfehérvár, Budapest, stb.)

Több alkalommal fogadtuk Sárospatakon az ide látogató baráti körök képviselőit, kalauzoltuk őket a város és a környék nevezetességeinek megismerésében, többek között Ceglédről, Budapestről, Sepsiszentgyörgyről érkeztek látogatók városunkba.

A sárospataki baráti kör minden évben programot szervez az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusán az 1848-as forradalom emlékére, a campus hallgatói számára, ezzel is erősítve nemzeti identitásukat, hazafias elkötelezettségüket. Mint leendő pedagógusok, a jövő nemzedék nevelői, fontos szerepet fognak játszani a felnövekvő nemzedékek hazafias nevelésében.