HTBK Szegedi Tudományegyetem

A HTBK Szegedi Szervezete 2010-ben alakult, azzal a célkitűzéssel, hogy a civileket közelebb hozza a katonazenéhez, és a zenén, a katonatáncokon keresztül képet kapjanak a katonaélet napos oldaláról.

Cím: 6722 Szeged, Gogol u. 25.
Elnök: Lázár György
Telefon: +36 30 925 5675
E-mail: lazargyorgy@pavane.hu
Titkár: Simondán Katalin
Alapítás éve: 2010
Beszámoló: 2021. év (.pdf)

Az elmúlt években Hódmezővásárhely Helyőrség Zenekarával alakítottunk ki szoros együttműködést. A zenekar repertoárját úgy állítjuk össze, hogy abba a HTBK Szeged tagjainak táncos szerep jusson, ha a lehetősé­gek erre adottak.

Az elmúlt években Miskolcon, Debrecenben, Szolnokon, Kaposváron, Szegeden, Svédországban és természetesen Hódmezővásárhelyen több alkalommal Katonazenekari Fesztiválon szerepeltünk együtt. A zenekari munkán kívül hagyományőrző tánctáborokat szervezünk, hogy az ifjúság közel kerülhessen ezekhez a különleges táncokhoz, amelyek a 18–19. század tisztjeinek kulturális életéhez hozzátartoztak. Azokat a táncokat, melyeket az év során tartott rendszeres órákon, valamint a tánctáborokban elsajátítanak a tagok, várjátékokon, történelmi seregszemlé­ken mutatjuk be a közönségnek.

Ezek a fellépések Magyarország hatá­ron kívüli területén: Sepsiszentgyörgy, Gyergyószentmiklós, Somorja, Komárno, Fülek, Pozsony, Szabadka, Palics, valamint határainkon belül: Eger, Boldogkőváralja, Diósgyőr, Csesznek, Sümeg, Tata, Visegrád, Buda, Kisnána, Gyula, Somoskő, Komárom, Esztergom, Simontornya, Sárospatak, Tokaj, Veszprém, Szombathely történelmi seregszemléin történtek.

Több alkalommal megfordultunk a nemzetközi fesztiválokon is: Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Dániában, ͍rországban,  Törökországban, Olaszországban. A HTBK szegedi szervezete a kezdetek óta tevékenyen részt vesz a Nándorfehérvár Emléknap rendezvényén. További céljaink között szerepel, hogy a Szegedi Egyetemmel már fennálló szoros együttműködést az egyetemisták nagyobb létszámára ki tudjuk terjeszteni.