HTBK Természetjáró Fiatalok Szövetsége

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége (TFSZ) 1990-ben alakult. A TFSZ nonprofit, közhasznú, egyetlen vallási, filozófiai irányvonaltól sem meghatározott társadalmi szervezet. TFSZ célkitűzése: Az ifjúsági és azon belül az iskolai természetjárás népszerűsítése, az iskolán kívüli nevelés és hasznos időtöltés érdekében programok ajánlása, és segítése.

Székhelycím: 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 31.
Levelezési cím: 1701 Budapest, Postafiók 97/2
Elnök: Lehoczki Zoltán
E-mail: tfsz@tfsz.hu
Telefon: +36 20 982 2363
Titkár: Márton István
E-mail: martist1000@gmail.com
Weboldal: www.tfsz.hu
Alapítás éve: 1990
Beszámoló: 2021. év (.pdf)

A hazai, a határon túli magyar és a nemzetközi (IYNF) kapcsolatokon keresztül az ifjúsági természetjárás érdekében rugalmasan reagáló szolgáltatást nyújt a hasonló tevékenységű szervezetekkel együttműködve, és ellátja kapcsolatain keresztül az ifjúsági természetjárás érdekképviseletét. A szövetség nemzetközi kapcsolatai lehetőséget biztosítanak a tagszervezetek tagjai részére a nemzetközi cserék, konferenciák, képzések megpályázására.

A programjainkat úgy állítjuk össze, hogy az jól beépíthető legyen egy természetet szerető csoport saját éves tevékenységébe. A TFSZ elsősorban nem túrákat szervez, hanem a természetjárással kapcsolatos programajánlatai révén biztosítja az ifjúsági közösségek természetjáró tevékenységének összehangolását, például túramozgalmak indításával és versenyek szervezésével. Meghirdeti többek között az Ifjúsági Természetjárás Napját, a Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozóját és az Ifjúsági Vezetők Országos Találkozóját.

A TFSZ lehetőséget biztosít partnereinek, tagszervezeteinek a honlapon a célcsoportot érdeklő programok meghirdetésére és az elért eredmények, ötletek bemutatására.

A tanulók kiemelkedő teljesítményét a TFSZ kiírásainak megfelelően elismeri (oklevél, tárgyi jutalmak stb.), a vezetőik a TFSZ elmerési rendszerében: az Ifjúsági Természetjárásért Díjat, illetve az Életműdíjat érdemelhetik ki.

A kezdetek

Kádár Jenő, a TFSZ alapító elnöke szemszögéből

A Természetjáró Fiatalok Szövetségének megalapítását 1990-ben kezdeményezték Esztergomban, az első TEDOT-on. Akkoriban a rendszerváltás lázában élt a közélet, a sport és a fiatalok ügye is, mindenki az egyesületek, civil szerveződések alapításának lázában égett. Egy rokonszenves és értelmes jogásznő  nagy hozzáértéssel és szimpátiával foglalkozott az ügyünkkel. A táborozás közben készítették elő a TFSZ megalakulását. Előkészítették a szükséges dokumentumokat, amit a tábor vége felé megbeszéltünk és el is fogadtunk.

Az okmányokat az ősz folyamán hárman vittük be a bíróságra: az ügyvédnő, Szabó Imre és én. Hamar megkaptuk a működési engedélyt is.

Máig érvényes alapelvünk a különböző értékrendű – indíttatású, de a természet és a haza szeretete, megismerése jegyében találkozó fiatalok együttműködése, közös cselekvése. Tamási Áron örök igazsága vezetett és vezet bennünket, miszerint: „...mi célunk a Világon? Hogy valahol otthon legyünk...”

Fontosabb mérföldkövek

A TFSZ történéseinek felsorolása nem lehet teljes, hiszen 30 év nagyon hosszú idő. Ha valahogy mégis röviden össze kellene foglalni azokat az eseményeket, fontos pontokat, amik a TFSZ eddigi történetét meghatározzák, akkor arra talán ez a lista a legalkalmasabb:

1990: Az első Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozóján (TEGYOT-TEDOT) Esztergomban megalakult a Természetjáró Fiatalok Szövetsége (TFSZ).

1990-2020: Minden évben megrendeztük a Természetjáró Gyerekekés Diákok Országos Találkozóját (TEGYOT –TEDOT).

1990: Megjelenik a TFSZ Magazin.

1990-2012: A Magyar Természetbarát Szövetség ifjúsági bizottságaként tevékenykedtünk.

1993: A Nemzetközi Természetbarát Fiatalok (IYNF) tagszervezeteként segítjük a magyar fiatalok kapcsolatfelvételi lehetőségeit külföldi természetbarátokkal.

1998: Országos Természetjáró Vetélkedőt rendeztünk 90 település 164 csapatának részvételével. Az öt forduló alatt a csapatoknak településismereti,természetvédelmi, turisztikai ismereteikről kellett számot adniuk.

2000: Emlékművet állítottunk Pusztamaróton.

2000: Elkészült az első honlapunk, melyet többször megújítottunk.

2000: A Millennium tiszteltére túramozgalmat indítottunk Szent István korából.

2000: Megalapítottuk az Ifjúsági Természetjárásért Díjat, melyet lehetőség szerint minden évben átadunk.

2003-2005: Őseink Nyomán műveltségi vetélkedőket szerveztünk az Őseink Nyomán túramozgalom anyagából.

2003-2005: A versenyek győzteseinek jutalom utakat szerveztünk: Erdélybe (2003), Felvidékre (2004), és Lengyelországba (2005).

2008: Túramozgalmat indítottunk Reneszánsz Év 2008 címmel, mellyel Mátyás király korának feldolgozását céloztuk meg.

2009-2012: Sikeres rajzpályázatokat rendeztünk.

2010: Megjelent a Több, mint játék kiadványunk.

2010: A Határjárás teljesítménytúránkon a résztvevők Budapest határköveit követik.

2011: A Honvédség és Társadalom Baráti Körök Közhasznú Szövetségének tagjaként együtt szolgáljuk a hazaszeretetre nevelésügyét.

2011: A Dűlőkeresztelő teljesítménytúra Budapest világörökségi helyszíneire és a Budai-hegységbe hívja az érdeklődőket.

2013: Gyermek-és Diák Túrabajnokságot rendeztünk, lehetőséget adva tanulók kiválasztására az országos versenyekre.

2015: Országos Ifjúsági Természetjáró Konferenciát tartottunk ismert előadókkal az ifjúsági természetjárás helyzetéről.

2015-2016: 25 év 25 élmény programsorozatot állítottunk össze a jubileumi év tiszteletére: tagszervezeteink programjait felkaroltuk, segítettünk ezek megszervezésében, népszerűsítve értékeinket.

2016: Elindítottunk a Török idők, török emlékek túramozgalmat, melynek igazolófüzete Zrínyi Miklós munkásságát dolgozta fel.

2017: A történelmi emlékhelyek és történelmi nagyjaink, kastélyainak felkeresését egy újabb, a TFSZ által kiaott igazolófüzetben lehet igazolni.

2017: A Kilométergyűjtés akció első éve. A kirándulásról készített fotókat beküldve a résztvevők jutalomsorsoláson vesznek részt.

2019: A Magyar Természetjáró Szövetég tagszervezete lettünk.

2019: Átadtuk a TFSZ tanösvényét Szántódon.

2020: Meghirdettük a TFSZ-Kupa rendezvénysorozatot. Célunk tagszervezeteink teljesítménytúráinak népszerűsítése.

Elnökök:

1990–1993: Kádár Jenő
1993–1998: Németh Imre
1998: Végvári Tamás
1998–2007: Márton István
2007–2013: Lehoczki Zoltán
2013–2016: Kriston Zoltán
2016-tól: Lehoczki Zoltán